Moda la plaja: de la rochii la topless


De-a lungul vremii, costumele de baie au suferit modificari importante, de la rochiile masive in care se imbaiau femeile acum o suta de ani, pana la bikinii tanga purtati in zilele noastre de tinere topless.

Primele date despre existenta costumelor de baie dateaza inca din antichitatea romana, din vremea Pompeiului, cand femeile purtau la plaja costume din doua piese, redescoperite apoi multe secole mai tarziu. Apoi, obiceiul de a sta la soare pe nisip a fost uitat sau dispretuit, imbaierea in mare fiind considerata o activitate vulgara.

Si asa a fost pana la mijlocul veacului al XIX-lea, cand lumea a revenit pe litoral, la recomandarea medicilor. Numai ca pudoarea atat de specifica femeilor vremii le impiedica pe acestea sa inoate liber in apa marii. Asa ca, imbracate din cap pana-n picioare cu rochii lungi, intrau intr-o cabina de lemn cu o gaura in dusumea, care era trasa de cai in mare. Cand apa ajungea in cabina prevacuta cu patru pereti opaci si acoperis, femeile coborau prin gaura din dusumea si se udau, asa infofolite cum erau. Cand se saturau de distractie, calul tragea cabina din nou pe tarm, iar doamnele ramaneau inauntru pana se uscau si puteau iesi, in mod decent, din nou la lumina.

Femeia infofolita face baie-n mare

Costumul de baie in adevaratul sens al cuvantului a aparut la inceputul secolului XX, desi nu era cu mult mai indraznet decat cabina de lemn. Femeile se imbaiau imbracate in rochii lungi si voluminoase, realizate din material gros care se imbiba cu apa si atarna greu. Exista, astfel, garantia ca rochia nu se ridica la suprafata - la acea vreme, o culme a indecentei.

O alta ratiune pentru costumatia care acoperea tot corpul tinea de partea estetica, pielea alba, neatinsa de soare fiind pe atunci o conditie a frumusetii feminine. De altfel, nimeni nu statea la soare, toata lumea era la umbra, chiar daca vantul lovea rochia uda.

In primul deceniu al secolului XX, moda costumelor de baie s-a mai relaxat putin. Rochiile au ramas, dar au devenit mai scurte si mai mulate. Deloc decoltate, insa. Apoi, in anii 1920, femeia si-a aratat pentru prima data trupul pe plaja. La moda era costumul de baie intreg, similar ca design cu cel purtat si astazi, dar cu pantaloni scurti, in loc de slip.

La inceput, femeile aveau obligatia de a fi cat mai sobre, cat mai decente cu putinta pentru ca erau doar mame, sotii sau gazde in incinta casei. Cand au inceput sa ocupe functii in afara casei, lucrurile s-au schimbat. Totusi, prin anii 1920, in unele locuri din SUA existau «comisii de decenta» care patrulau pe plaje si verificau lungimea tinutelor femeilor. Daca cumva acestea erau mai scurte decat limit legala, aplicau amenzi", spune Irina Markovits, consultant de stil.

De la bikini la topless

In anii '40-'50, tendinta de baza s-a pastrat, dar costumele de baie au trecut granita utilului catre partea sexy a lor. Au aparut fustitele mini si topurile generos decoltate.

In 1946, designerul francez Jaques Heim a creat primul costum de baie foarte mic, pe care l-a numit Atom. in acelasi an, Louis Réard, un inginer francez care conducea magazinul de lenjerie de la Paris al mamei sale, a fost cel care a lansat costumul de baie compus din patru triunghiuri unite prin cordelute, cate un triunghi pentru fiecare san si cate unul pentru pelvis si fese.

L-a numit bikini, dupa Atolul Bikini din Oceanul Pacific, o zona cunoscuta pentru testarea armelor nucleare. Pentru ca nicio femeie n-a acceptat sa poarte noul costum de baie, Louis Réard a fost nevoit sa angajeze un manechin profesionist pentru a poza. Astfel, Micheline Bernardini a fost prima femeie din lume care a purtat bikini in public.

In anii '70-'80, au aparut costumele de baie fabricate din nailon sau spandex, care aveau doua avantaje: erau mai comode la inot si puneau mai bine in valoare formele.

Din 1990 pana-n anii 2000, modelele s-au diversificat, dar au pastrat un deziderat comun, acela de a pune in valoare corpul femeii. In zilele noastre, situatia este la fel, numai ca dezinhibitia este acum o obisnuinta pe litoral. Astazi, la plaja, o femeie topless nu mai socheaza pe nimeni. Si cu toate acestea, moda revine la trecut.

„In ultimii doi ani, costumele de baie care sunt in trend sunt cele retro, cu talie destul de inalta, cele cu chilot intreg si care acopera corpul pana la talie. Au reaparut si sunt cautate si costumele de baie intregi", mai spune Irina Markovits.

#yuva #beach

Featured Posts